V Česku zatkli skupinu pašerákov anabolických steroidov

26.10.2012 Celý región

Praha 26. októbra (TASR) - Česká protidrogová polícia zadržala osem ľudí zo skupiny, ktorá nelegálne predávala látky s anabolickým a iným hormonálnym účinkom v Českej republike i ďalších krajinách. Agentúru Mediafax o tom dnes informovala hovorkyňa útvaru Barbora Kudláčková.

Rozsiahla policajná akcia nazvaná Roid podľa nej prebehla v polovici septembra, všetci zatknutí sú občanmi ČR. Vyšetrovanie ešte neuzavreli a paralelne prebieha aj v Nemecku, kde sú stíhané ďalšie osoby. Polícia na prípade pracovala s českými i nemeckými colníkmi viac ako dva roky.

Nemecký súd už odsúdil jedného občana ČR na dva roky a deväť mesiacov väzenia po tom, ako ho chytili pri preprave zakázaných prípravkov - 700 ampuliek na vnútrosvalovú aplikáciu a 160.000 tabliet.

Členovia organizovanej skupiny pôsobili v ČR, Španielsku, Nemecku, ako aj na Ukrajine a Cypre. V období, keď ich sledovali vyšetrovatelia, dostali na účty zo zahraničia približne 180.000 eur a jeden milión Kč.

Zakázané látky nakupovali na čiernom trhu v Thajsku, odkiaľ ich zasielali do Česka - niektoré cez Ukrajinu, kde dopingové látky balili do obalov "legálnych" prípravkov ako potravinové doplnky a takto deklarovali ich dovoz do ČR. Tam ich prebaľovali, označovali falošnými etiketami a rozosielali na základe objednávok z internetových obchodov sieti zákazníkov po západnej Európe, uviedla Kudláčková.

Zadržaným hrozia tresty odňatia slobody v dĺžke do 12 rokov.
 

Vyberte región